Ziek zijn als arts | Dr. Med. Jan Baak AS

Ziek zijn als arts

Ziek zijn als arts

Artsen zijn mensen. En kunnen dus zelf ook ziek worden. Niet vaak, en vaak maar kort.  Verschillende collega’s in het ziekenhuis waren er bekend om, dat ze zich in de ochtend ziek melden met koorts, en om 1 uur weer zonder koorts op hun werk waren!

Ik was ook zo. Niet dat ik vaak ziek was. Pfeifer toen ik 21 was, 2 maanden dood moe maar daarna weer kerngezond. Veel vervelender waren de sterke hartkloppingen vanaf mijn 50e. Die vaak precies dán begonnen, als ik het écht niet kon gebruiken! Nou ja, als het weer weg was, even extra hard werken on de “achterstand” in te halen. Zo ging het vele jaren.

Maar in 2006 ging het echt mis. Medicijnen hielpen niet meer tegen de hartkloppingen. Ik kreeg daarom een nieuwe moderne behandeling, die Radio Frekwentie Ablatie (RFA) heet. Dat is eigenlijk het wegbranden  van stukjes van de binnenwand van het hart. Daar zitten cellen, die die hartkloppingen veroorzaken. Dus als die weggebrand zijn, zijn de hartkloppingen weg.

Een RFA behandeling kost ongeveer 2-3 uur. Maar niet bij mij. Want de cardioloog die de behandelingen deed, kon het plekje maar niet vinden. Na 8 uur zei hij: we gaan stoppen, je moet over 3 maanden nog een keer komen. De hartkloppingen waren na die eerste RFA alleen maar veel erger geworden, afschuwelijk! Na 3 maanden, weer 8 uur RFA behandeling. Zelfde probleem. Dus eind juni 2006, de 3e RFA behandeling. Van 8 uur tot 5 uur s’middags. Om 3 minuten voor 5, vond hij de oorzaak, op een heel zeldzaam plekje. De hartwand was daar erg dun. Hij waarschuwde me, dat het gevaarlijk was, maar er stond een hartchirugisch team om de hoek klaar, zo nodig. Hij deed RFA … en 10 seconden later waren alle klachten weg. Geen spanning meer, heerljk!

Ik houd van die high tech behandelingen. Had er nooit over na gedacht dat er wel eens iets mis kon gaan. Net als in vliegtuigen heb ik het volste vertrouwen in de high tech geneeskunde. Ik ontwikkel  tenslotte zelf ook digitale kanker diagnostiek.

Natuurlijk had ik op die behandelingsdag, zo veel morfine tegen de pijn gekregen, dat ik de hele week daarna TOTAAL high was. Ging gelijk weer aan het werk. En 1 week later op zaterdag de buren helpen met gras hooien. We hadden (op dag 8!) zelfs 3 jonge echtparen uit China te logeren, en savonds kwamen daarom 10 vrienden op bezoek. Om 11 uur ´s-avonds zaten we nog heerlijk in de midzomer warmte, in de tuin met elkaar te praten.

Maar om 1 uur werd ik wakker. Heftige pijn op de borst, die uitstraalde naar hals en linker hand.  Omdat ik zelf 32 jaar onderwijs in hart en vaatziekten heb gegeven aan medische studenten, aan de medische faculteit van het VUMC, wist ik de 2 diagnoses heel goed: óf een hart infarct, of een gat in de hartwand door de RFA. Automatische bloeddrukmeter gepakt, normaal 135/80, was nu 110/65, 2 minuten later 90/50, de volgende meting 75/ niet meetbaar. Ambulance gebeld,  afscheid genomen van mijn vrouw: het gaat mis. Raakte bewusteloos. Ik werd wakker op de acute eerste hulp, had 4 infusen in armen en benen, had het ijskoud, zeker 15 artsen en verpleegsters om me heen. Ik vroeg de oudste arts: “Hee, leef ik nog?” Hij zei: “Ja! Je denkt toch niet dat het hier de hemel of het paradijs is?”

De hele nacht door allemaal onderzoeken, bloed, MR, CT, echoscopie, noem maar op. Ik had net 2 weken er voor de ere-research prijs van het ziekenhuis gekregen, dus de top cardiologen en radiologen kenden me allemaal. Ze werden er door de dienstdoende artsen speciaal voor wakker gebeld, want dit was een bijwerking van RFA die ze nog nooit hadden meegemaakt. Geen hart infarct, maar er was een gaatje (ruptuur) in de hart wand ontstaan. Ik kreeg 15 liter vloeistof, om het rechter hart op gang te houden. Ik was daardoor stik benauwd en om 7 uur maandag morgen ZOOOO ONTZETTEND moe. Ik kon niet liggen van de benauwdheid, en niet zitten van de vermoeidheid.

Ik had me al heel lang voorgenomen, dat als ik dood zou gaan, ik geen paniek zou toe laten. Het duurt maar even en dan is het voorbij.

Maar om 7 uur in de ochtend, na 6 uur “tanden op elkaar, niet aanstellen”, was ik zoooo moe, en zo benauwd! Toen kreeg ik een paniek aanval, en riep “Help me, doe toch iets!”. Dezelfde arts van snachts, Volker Poenitz, kwam naar me toe, pakte mijn hand en begin die rustig te strelen, en zei: “Ik blijf bij je, alles komt in orde”.

Het volgende wat ik me herinner, dat ik 4 uur later, om 11 uur wakker werd. En het eerste wat ik dacht: “WOOW, dat was enorm effectief wat hij deed, en het was echt niet moderne analytische kwantitatieve moleculaire geneeskunde!” Later bleek, dat de bijwerking die ik had, maar 119 keer was beschreven in de hele wereld.  Ik ben de enige die het heeft overleefd.

Toen ik Dr. Poenitz later vroeg: “Dat over mijn hand strelen, heb je dat aan de universiteit in Freiburg in Duitsland geleerd?” Hij zei: “Nee van mijn oma in Oostenrijk. Die woonde hoog in de bergen, en we waren als kinderen in de zomer altijd bij haar en sliepen op de 2e verdieping van het boerderijtje, vlak onder het dak. Maar er was vaak onweer, en dan waren we heel bang. Dan kwam ze, en deed dat, en dat hielp altijd!”

Als arts heb je de neiging om vooral op goed bewezen technische kennis te bouwen en toe te passen. En dat is op zich goed. Maar ik heb tóen geleerd, dat er méér is wat een arts kan doen, dan alleen technische kennis toepassen.

Dat was een heel belangrijke les. Ik ben sindsdien heel veel meer gericht op goed contact met patienten.

Door die belangrijke les in 2006, was ik in 2007 veel meer open, voor de nieuwe dingen die ik toen voor het eerst hoorde, dan in de vele tientallen jaren daarvoor. En die mijn arts-zijn en handelwijze  helemaal hebben veranderd. Wat dat was?

Zie daar over de BLOGs:
“Lange overleving bij uitgezaaid BRCA1 borstkanker”,
“Enorme toename van borstkanker in China”,
“Genezing door acupunctuur van het droge mond syndroom na stralen behandeling van mondholte kanker”,
“TCM kruiden kunnen de Levenskwaliteit en Overleving sterk verbeteren bij longkanker patienten met uitzaaingen, behandeld met platinum chemotherapie”, en
“Borstkanker en Suiker”

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

Contact opnemenAfspraak maken