15. Kanker (kwaliteit van leven) | Dr. Med. Jan Baak AS

Kanker

Kwaliteit van leven

Vrouw, 60 jaar

In februari 2018 kreeg ik borstkanker rechts, mammacarcinoom 1,6 cm. Behandeld met borstsparende operatie met nabestraling. Gelukkig geen chemo of hormoontherapie nodig gehad. Ik was na de operatie en nabestraling erg moe en het litteken zag er lelijk uit. Had ook het gevoel alsof er een baksteen in mijn borst zat. Ik begon direct na de operatie met behandelingen bij Dr. Jan Baak. Zijn TCM-therapie heeft mij goed door de bestralingsperiode heen geholpen. Geen huidschade. Helaas zag het operatielitteken van de borst er niet mooi uit: erg breed en paars-rood. Jan gaf daarvoor naast TCM kruiden (die steeds werden aangepast) ook medische acupunctuur plus neuraal therapie behandeling van het litteken. Ik kreeg snel meer energie en zag na elke behandeling sterke verbetering van zowel de binnen- als buitenkant van mijn borstweefsel. De “baksteen in mijn borst” verdween volledig.

Dr. Baak heeft een enorme hoeveelheid medische kennis en ervaring. Maar hij heeft ook een groot hart voor iedereen die hulp nodig heeft. Hij kan goed luisteren, voelt dingen goed aan en “leest” je zonder dat je iets zegt, om zo te zeggen.

Gaandeweg ontdekte hij, dat ik een flinke emotionele blokkade heb. Dat klopte, hoewel ik die altijd heel diep heb weggestopt en verborgen gehouden. Ik ben als kind misbruikt. De laatste jaren ben ik me langzaamaan bewust geworden, waar ik altijd door geplaagd ben: een enorm ‘op mijn hoede zijn’ voor mannen, en een grote aversie tegen mijn eigen lichaam. Bergen schuld- en angstgevoelens speelden mij parten. Eerst gaf Dr. Baak aan: Als je wilt, kan ik je zelf daarmee helpen. Maar misschien wil je liever naar een andere arts of therapeut dichter bij je in de buurt? Ik wilde bij hem blijven voor verdere neuraal therapie, medische acupunctuur en gesprekstherapie. Doordat hij goed luistert, af en toe kleine vragen stelt en dat combineert met zijn behandelingen, kom ik stukje bij beetje van mijn angsten vrij.

Ik ben nog niet waar ik wezen wil, maar voel me bevoorrecht dat deze dokter op mijn pad kwam.