Mijn verhaal: Drie medische specialisaties, professor, eredoctoraat en nu "basisarts alternatieve geneeskunde" | Dr. Med. Jan Baak AS

Mijn verhaal: Drie medische specialisaties, professor, eredoctoraat en nu “basisarts alternatieve geneeskunde”

Prof. Dr. Jan Baak

Ik ben arts met 3 medische opleidingen en een heel lange en sterke wetenschappelijke achtergrond.Maar nadat ik mijzelf en mijn Artsen praktijk Dr. Jan Baak had geregistreerd bij  Zorgkaart Nederland, schrok ik. Sta ik daar opeens als ALTERNATIEF ARTS! Dat is voor veel mensen onbewezen kwakzalverij! Terwijl ik naast die medische specialisaties, sinds 1984 professor ben, vele internationale research ereprijzen heb gekregen en mijn hele leven Evidence-Based Medicine heb nagestreefd!

Waarom nu dan opeens “alternatief arts?
Omdat ZorgKaartNederland geen code heeft voor klinisch patholoog of specialist in TCM.
Zal ik mijn ZKN registratie annuleren? Ondanks de zeer vele waarderingen en hoge cijfers?

Voor degene die dieper willen gaan
Nog even wachten.
Eerst hier nog eens mijn verhaal opschrijven.
Voor degenen die iets dieper geïnformeerd willen zijn en niet alleen de koppen van de kranten lezen.

Mijn verhaal
Op het gymnasium Sorghvliet in Den Haag was ik absoluut niet geïnteresseerd in klassieke talen en dergelijke, maar in mijn bromfiets, gitaar spelen, voetbal en feestjes.

Dat veranderde radicaal in oktober, in de zesde klas. Toen werd mijn opa ziek (kanker) en overleed hij 4 weken later. De eerste mens die ik goed had gekend, die wegviel. Dat was een klap. TOEN besloot ik  tegen kanker te gaan werken. Het jaar daarna, in april, werd moeder ziek. Ze overleed na 8 maanden, leukemie.

Geneeskunde studeren (VUMC Amsterdam), arts zijn, patiënten helpen, wetenschappelijk onderzoek  doen en het kanker geneesmiddel uitvinden, werd een roeping, en is dat nog. Ik las ieder boek over kanker in de bibliotheek, en kreeg daardoor al vroeg een research baantje op de pathologie. Promotie na 4 jaar. Artsexamen 2 maanden later. Ik kon gelijk beginnen als huisarts en deed kanker onderzoek als KWF fellow en specialisatie in de klinische pathologie. Werd in 1980 klinisch patholoog en in 1984 professor in de pathologie. Ik heb heel veel onderzoek gedaan, 43 promovendi begeleid, meer dan 460 publicaties en 3 boeken geschreven, eredoctoraat Antwerpen 2000, Long term visiting professor Harvard Medical School Boston 2000, ere fellow IAC; erefellow ICP, erefellow RCPath.

  • Belangrijkste ontdekkingen na 45 jaar:
  • Groeisnelheid is het belangrijkste kenmerk dat de overleving bij borstkanker bepaalt;
  • Kwantitatieve moleculaire eigenschappen bepalen het beloop bij baarmoederslijmvlies (voor)kanker (werd in 2014 onderdeel van nieuwste WHO classificatie),
  • Chinese kruidenmedicijnen verbeteren de levenskwaliteit en de prognose bij uitgezaaid longkanker.

Maar het belangrijkste kwam in 2003: waarom is groeisnelheid bij borstkanker toch zo belangrijk? Natuurlijk: genetische mutaties, waar we zo leuk onderzoek aan deden door “steeds dieper te graven”.  Toch voeding ook? Ik schrok van de gedachte! Toch bleef de gedachte in de jaren 2005-2008 hangen: Suiker? Koolhydraten? Insuline? Metabool syndroom? Achteraf had Otto Warburg dat 80 jaar eerder ook al gevonden. Ook bleek in 2007 minstens 5 uur actieve lichaamsbeweging de borstkanker frequentie enorm te doen dalen. Borstkanker komt ook 2x zo vaak voor bij patiënten met suiker ziekte. Zie mijn Blog: Suiker en kanker, hoe dit verhaal in 2020 afliep.

Was het toeval, dat ik na juni 2006 meer open was voor “andere visies”? Nee, zie mijn Blog Als arts leren van ziek zijn).  In elk geval, 2007 werd een schokkend jaar.

De shock, SHOCK! begin 2007, dat acupunctuur het droge mond syndroom bij bestraalde mond kanker patiënten enorm kon verbeteren! Dat kan niet waar zijn! Acupunctuur, Chinese kruiden, dat is pure kwakzalverij, iedereen weet dat! Helemaal geen wetenschappelijk bewijs! En toen ook nog de WOOW: haast alle beroemde grote Amerikaanse kanker ziekenhuizen hebben grote afdelingen voor traditionele geneeskunde met erg goede wetenschappelijke onderzoeken!

Dieet en Chinese geneeskunde
In april 2007 op het grote Europese kanker congres in Budapest hield ik voor een zeer volle zaal een invited lecture over borstkanker. Twee Duitse wetenschappers reageerden: Suiker kan verklaren wat je hebt gezegd! Die TWEEDE SHOCK,  juli 2007: die borstkankerpatiënt  met vele uitzaaiingen die ten dode was

En in oktober 2007: de enorme toename na 1990 van borstkanker in China (zie blog Kanker in China).

Toen ik in 2008 de mogelijkheid kreeg, borstkanker onderzoek te gaan doen in het gigantisch grote, ultramoderne top kanker ziekenhuis in Shanghai (Fudan University Shanghai Cancer Center), combineerde ik dat met 1 jaar studie in basic and advanced acupunctuur (Shanghai university for Traditional Chinese Medicine). En begon zelf wetenschappelijk onderzoek in TCM doen (Zie Blog Longkanker en TCM; en de Blog Huidtemperatuur en borst kanker risico afwijkingen).

Die eerste “acute genezingen” in 2008, van chronisch zieke patiënten, die “westers” uitbehandeld waren! Die macho man van 38, met vreselijke pijn in de knie die al dagen bestond, en binnen 5 minuten na MIJN behandeling was alles weg! Die vrouw van 28, die al 13 jaar door Strepromycine vrijwel helemaal doof was (echt waar! Audiogram en alles laten maken!). Maar na 8 weken iedere dag acupunctuur behandeling kon ze opeens weer heel goed horen (audiogram weer bijna normaal)! Die TCM arts van 52, in Beijing, die steeds kuchte doordat hij longkanker had met uitzaaiingen naar het skelet. Hij gebruikte alleen TCM kruiden therapie. Hoe lang heeft u dat al? 19 jaar, toen kreeg ik  een pijnlijke uitzaaiing in de rechter arm. NEGENTIEN JAAR!

Ik wist heel goed, wat de consequentie was, om in 2012 de zeer dure medische opleiding in TCM voor artsen, aan de Technische Universiteit München (Duitslands beste universiteit) te gaan doen. Ik wist, hoe andere andere artsen collega’s zouden reageren, want zo praatte ik zelf ook tot 2007. “Hij doet nu kwakzalverij, weer zo een geldwolf”. Wel, laat ik u vertellen: ik verdien nog niet 10% van wat ik vroeger in het ziekenhuis verdiende. En van de peperdure lening voor de TCM studie in München is nog niet 1 euro afbetaald.

Helpt TCM altijd? Nee, maar wel vaak. Anders was ik er mee gestopt en weer “gewoon” pathologie research gaan doen.

Is er bewijs dat TCM helpt? Ja HEEL ERG VEEL!

Alternatief arts? Ik bedrijf Evidence Based Medicine (EBM). Dus niet onbewezen kwakzalverij.

Als u de combinatie van pure westerse geneeskunde en EBM-traditionele Chinese geneeskunde “alternatief” wilt noemen, is dat uw democratisch recht.

  • Maar onbewezen, nee, dat klopt niet!
  • Ooit als arts het therapeutisch effect van uw eigen behandelingen geanalyseerd?
  • Op welk wetenschappelijk fundament staat u?
  • Hoeveel opleiding heeft u?
  • Hoeveel verdient u?
  • Zou u mij toch eens kunnen vragen, hoe het zit met TCM, en wat me drijft?

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

Contact opnemenAfspraak maken