Immuuntherapie bij kanker en TCM fytotherapie | Dr. Med. Jan Baak AS

Immuuntherapie bij kanker en TCM fytotherapie

Immunotherapie bij kanker helpt. Natuurlijk niet altijd. Maar als je met de rug tegen de muur staat, dan zijn positieve berichten heerlijk.

Ik was zelf ook heel erg blij met de eerste berichten van Het Grote Nieuws op het American Society for Clinical Oncology congres, een paar jaar geleden.

Zou het dan toch eindelijk zo zijn? We hadden de laatste decennia al zo vaak “geweldig nieuws” gehoord, dat vervolgens een stille dood stierf. Nu toch eindelijk echt Een Echte Doorbraak? Of toch weer hetzelfde als in de jaren 70, toen BCG immuunstimulatie zo goed leek te helpen? Of 25 jaar geleden, toen iedereen hoopvol uitkeek naar de bevestiging, dat LAK cel inmunotherapie echt hielp?

Geen twijfel: er zijn echt goede resultaten met de nieuwe immunotherapiemethoden. Maar op het recente TRI-CON congres in San Francisco, waren er toch ook waarschuwende woorden.

  1. De beste reacties worden gezien bij 3 soorten kanker: maligne melanoom (“moedervlek kanker”), colon carcinoom (“ dikke darm kanker”) en borstkanker.
  2. De beste therapie resultaten geven grofweg 20-40% reactie, de andere minder goede 10-20%. Dus: 60-90% van de tumoren reageren niet of nauwelijks.
  3. De verbetering van de prognose bij de patiënten die reageren, zijn aanzienlijk. Maar langdurige genezing? Ik heb zelf diverse patiënten die met uitgebreid uitgezaaid longkanker, na chemotherapie, gezien, die weer opvlamden (terugval kregen) en nu, 4 jaar na de start van immunotherapie nog steeds (goed) leven. Erg hoopgevend dus. Maar met radikale dieet en leefstijl verandering en TCM fytotherapie zijn ook heel goede prognose verbeteringen bereikt.
  4. De kosten van immunotherapie zijn (nog) zeer hoog.
  5. De bijwerkingen zijn aanzienlijk, vooral ernstige auto-immuunziektes zoals encephalitis (hersenontsteking) en andere. Helaas kan je die bijwerkingen maar beperkt langdurig behandelen.

Ik ben uitermate positief over immuuntherapie van kanker.

Maar denk er ook aan dat geïndividualiseerde TCM fytotherapie naast chemotherapy en targeted therapie, streng dieet en veel lichaamsbeweging, de prognose en levenskwaliteit sterk verbeteren, zonder sterke bijwerkingen en hoge kosten.

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

Contact opnemenAfspraak maken