Het belang van voetzorg bij diabetes | Dr. Med. Jan Baak AS

Het belang van voetzorg bij diabetes

Patiënten met diabetes hebben een verhoogd risico op amputaties van de onderste ledematen.  Welk preventief effect hebben gestructureerde podotherapie op deze patiënten?

Bij patiënten met diabetes wordt de nadruk gelegd op preventieve maatregelen tegen diabetische voetulcera. Patiënten met een matig en hoog risico op ontwikkeling voetulcera regelmatig naar de dokter, verpleegkundige of een geautoriseerde podoloog met expertise op het gebied van diabetische voeten.

In een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in de Journal of Diabetes and its Complications2, was het doel van de studie om het belang van diabetische voetzorg te beoordelen bij het voorkomen van amputaties in de onderste ledematen.

De onderzoekers identificeerden 5.093 artikelen.  In totaal zijn 58 artikelen in het onderzoek opgenomen. De artikelen gingen over verschillende aspecten zoals toegang tot diensten, opleiding van gezondheidspersoneel, implementatie van richtlijnen, verschillende voetbehandelingen en over de implementatie van gestructureerde voetzorgdiensten.

De resultaten toonden aan dat al deze aspecten van diabetische voet een positief preventief effect hadden op het voorkomen van amputatie van de onderste ledematen.  Gestructureerde voetzorg had een preventief effect op het totaal aantal amputaties en grotere amputaties, maar niet bij kleinere amputaties. Odds ratio’s waren respectievelijk 0,45 (95% BI 0,37-0,57), 0,40 (95% BI 0,32-0,51) en 0,87 (95% BI 0,67-1,14).  Er was echter een grote spreiding in de uitkomsten.

De onderzoekers concluderen dat gestructureerde voetzorg de frequentie van amputaties in de onderste extremiteiten vermindert, en vooral bij grotere amputaties.

Referentie
Monteiro-Soares M, Vale-Lima J, Martiniano J, Pinheiro-Torres S, Dias V, Boyko EJ. Een systematische review met meta-analyse van de impact van toegang en kwaliteit van diabetische voetzorg bij het voorkomen van amputatie van de onderste ledematen.  J Diabetescomplicaties.  2020

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

Contact opnemenAfspraak maken