Erfelijk borstkanker patiënt krijgt na 25 jaar uitzaaiingen | Dr. Med. Jan Baak AS

Erfelijk borstkanker patiënt krijgt na 25 jaar uitzaaiingen

Zij was toen ze voor het eerst kwam 46, had licht overgewicht en het erfelijke BRCA1 borstkanker gen.  Op haar 21e werd er in haar rechter borst kanker ontdekt, behandeld met borstamputatie en okselklieren/vet verwijdering, rechts en links. Na de operatie nabestraling beide kanten, en chemotherapie.

Na 25 jaar (twee maanden geleden) ontdekte ze een zwelling in de rechter oksel. Die bleek een 12 cm grote uitzaaiing van de borstkanker. Ook werden toen 24 1-3 cm grote uitzaaiingen in beide longen ontdekt, die met PET-scan hard bleken te groeien. De medisch oncoloog zei: “We kunnen Taxol chemotherapie geven, maar dat heeft sterke bijwerkingen, het werkt maar in ongeveer 30% van de patienten, en echt niet langer dan 3-9 maanden. Het is dus uitstel, je kan niet meer beter worden.”

Ze vroeg me, wat te doen, en of ik nog iets anders wist. Ik adviseerde haar om Taxol therapie te nemen, en ook te beginnen met een Low Carb High Fat (LCHF) dieet en veel lichaamsbeweging. Dat deed ze met een indrukwekkende discipline, en wandelde 2 uur per dg, weer of geen weer. Na 4 jaar was de oncoloog verbaasd dat ze nog steeds leefde, dat had zij nog nooit meegemaakt. Maar haar verhaal dat ze dacht dat het door het dieet kwam werd als “Onzin” van tafel geveegd. Ze was overigens wél 30 kilo afgevallen en in een uitstekende conditie.

Na 5 jaar wilde ze dat nieuw MR en PET onderzoek van de oksel en longen gedaan werd. De oksel tumor was geslonken tot 6 cm, alle 24 longuitzaaiingen waren ook veel kleiner. Bovendien was er geen PET groei activiteit. Slapende kankers, om zo te zeggen. Het is nu 13 jaar gelden dat ik haar voor het eerst zag, ze voelt zich heel goed en heeft een heerlijk leven.

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

Contact opnemenAfspraak maken