Covid-19 vaccin: het gaat nog lang duren voor het leven weer normaal wordt | Dr. Med. Jan Baak AS

Covid-19 vaccin: het gaat nog lang duren voor het leven weer normaal wordt

COVID-19 VACCIN: HET GAAT NOG LANG DUREN VOOR het leven weer normaal WORDT

Vrij vertaald naar de oorspronkelijke tekst in https://www.bbc.com/news/health-54371559, James GallagherHealth and science correspondent, 1 October 2020

Een rapport van experts van de Koninklijke Vereniging van Groot-Brittanië waarschuwt er voor,  dat het leven niet snel weer zal normaliseren, zelfs als er in de lente van 2021 een goed werkend vaccin tegen COVID-19 voor iedereen ter beschikking zou komen. “Want niet iedereen zal binnen een maand worden gevaccineerd, dat gaat al gauw zes, negen maanden  of een jaar duren”, zegt prof. Nilay Shah, hoofd van de chemische technologie van het  Imperial College in Londen.

Er zijn nog “enorme” uitdagingen in het verschiet:

 • Sommige van de experimentele benaderingen die worden gebruikt – zoals RNA-vaccins – zijn nog nooit eerder in massa geproduceerd.
 • Ook de grondstoffen (zowel voor het vaccin als de glazen flesjes) en de koelings capaciteit zijn een probleem. Sommige vaccins moeten worden bewaard bij min 80C.
 • Vaccineren van mensen zou 10 keer sneller moeten plaatsvinden, dan de jaarlijkse griepcampagne.
 • Dat betekent, dat er in Groot-Brittannië (55 millioen inwoners) 30.000 fulltime banen moeten komen, voor hoog opgeleid personeel. In Nederland dus ongeveer 12.000, in Noorwegen 3000 nieuwe banen. Wie moeten dat zijn? Huisartsen? Verpleegkundigen? En waar moet dat gebeuren? Want de OVID-19 epidemie blijft ondertussen wel doorgaan, en de ziekenhuizen en artsenpraktijken zijn dus toch al overbelast.
 • Uit kleine onderzoeken is gebleken, dat vaccins een immuunrespons opwekken. Maar het is nog niet bewezen, of die immuunrespons volledige bescherming zal bieden, en ook niet of  de symptomen van Covid zullen verminderen.

 

Er zijn dus nog veel onbeantwoorde vragen, zegt Prof Charles Bangham, voorzitter van immunologie van Imperial College in London:

 • Wanneer zal een effectief vaccin beschikbaar zijn?
 • Hoe effectief zal het zijn?
 • Hoe snel kan het vaccin voor iedereen in het hele land ook echt ter bschikking zij ?
 • Is één maal vaccinering voldoende? Of zijn er later boosters nodig?
 • Zal het vaccin goed genoeg werken bij oudere mensen met een verouderd immuunsysteem?
 • Moeten mensen om de paar jaar moeten worden gevaccineerd, of is één keer vaccineren voldoende?

Maar zelfs als het vaccin effectief is, is het onwaarschijnlijk dat het leven in de hele samenleving  weer snel helemaal normaal zal worden. Er zal dus geleidelijke normalisering van de maatregelen plaats moeten vinden.

Dr. Andrew Preston, Universiteit van Bath: “Het vaccin is afgeschilderd als een wondermiddel en uiteindelijk zal het onze redding zijn, maar het is misschien niet een onmiddellijk proces. Zijn er ‘vaccin-paspoorten’ nodig, om ervoor te zorgen dat mensen die het land binnenkomen, worden geïmmuniseerd? Als groepen mensen weigeren om het vaccin te krijgen, laten we ze dan aan hun lot over of hebben we verplichte vaccinatie voor kinderen om naar school te gaan, of voor personeel in verzorgingstehuizen?

 

In de tussentijd kunnen we 3 dingen doen om COVID-19 te voorkomen:

 1. Sociale afstand houding. Niet te veel mensen bij elkaar. Dat houdt de concentratie van virusdeeltjes in de lucht rondom ons laag, en dus de kans om geinfecteerd te worden.
 2. Zorg voor een goede conditie, goed slapen, rust nemen, goede geregelde lichamelijk beweging, gezond en matig eten.
 3. Gebruik preventief het kruiden medicijn LHQW (Zie de blog TCM MEDICIJN HELT TEGEN COVID-19).

Wat kan ik voor u betekenen?

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak rechtstreeks een afspraak via mijn online afsprakensysteem.

Contact opnemenAfspraak maken